Új élet Angliában
Ha már a tököd tele van az otthoni semmivel!

MENÜ

Ha elhatárotad, hogy Angliában szeretnél munkát vállalni és felszámolnád eddigi életed, akkor itt megtudhatod miket kell mindenkép elintézned indulás előtt.

Útlevél: Indulás előtt gondoskodj arról, hogy legyen érvényes útleveled. Ha nincs, vagy lejárt, akkor irány az önkormányzat okmányirodája és csináltasd meg. 5 évre 7.500 Ft, 10 évre 14.000 Ft. (2012-es adat). 

Erre a munkavállaláshoz lesz szükség, ezt fogja kérni a munkáltató, amikor a munkaszerződést megkötitek.

Személyi igazolvány: A személyinek is érvényesnek kell lennie. Sok hasznát itt akkor veszed, ha szeretnál angliai személyit azaz driving licence-t igányelni. Ebben az esetben szükséged lesz a személyi igazolványodra ás a jogositványodra is.

Ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése: Indulás előtti munkanapon az okmányirodában be kell jelenteni a népességi csoportnál, hogy kölföldre mész. A bejelentő lapon ha ideiglenes külföldön tartózkodást jelölsz meg, akkor nem kell cimet megadni, viszont ha állandó külföldön tartózkodást jelentesz be, akkor meg kell adnod a cimet, ami ugye nem nagyon lesz.

EU TB kártya: Az OEP (Országos egészségpénztár) adja ki. Csak be kell menni egy fényképes igazolvánnyal és a lakcim igazolvánnyal és kiadják ingyenesen. Ha külföldön sűrgősségi ellátásra lenne szükséged, ezt a kártyát kell felmutatni és akkor ingyenes. Vigyázz csak a sűrgősségi betegellátás, a sima háziorvosi ellátás és egyéb amit otthon a TB áll, az nem, és a fogszászat sem.

Menj el időben fogorvoshoz: Érdemes elmenni a fogaidat megcsináltatni, mert Angliában nagyon drága.Ha ittbedurran, elég sokba fog az fájni.

Ne csomagolj felesleges dolgokat.: Nem sok mindenre lesz itt szükséged. Ruha, de aból is elég 1 heti. Ha mosnod kell itt a mosodák 2 fontért elérhetők, vidéken (nem Londonban) már 1,5 pound. Laptopot érdemes ha van, meg szerzz be konnektor átalaktót, bár itt 1-3 font között már kapsz. 

 

Asztali nézet